Često čujem od kolegica da imaju velikih problema kod zapošljavanja novih zaposlenika, od toga da ih kronično nedostaje na tržištu, pa nažalost do toga da kasnije ponašanje i znanje nikako ne bude u skladu kako su se prikazale na razgovoru za posao.

Zaposliti nekoga tko se ne uklapa u način rada salona, nekoga tko stalno kasni, svađa se s timom…može zaista dovesti do frustracije zbog ishitrene odluke kod zapošljavanja.

Uložili ste toliko puno truda u svoj salon, vremena i novca i zaista bi bilo logično da želite zaposliti osobu koja će se uklopiti i napredovati u vašem salonu.


Kako si olakšati tijekom intervjua za zapošljavanje? Evo nekoliko smjernica:

  1. Provjeri kandidata prije samog dolaska na razgovor za posao

Koliko puta vam se dogodilo da ste vidjeli potencijalnog kandidata za posao i odmah ste znali da ćete izgubiti pola sata dragocjenog vremena?

Uštedite vrijeme i gnjavažu na način da nazovete kandidata prije – kratkim telefonskim pozivom izdvojiti ćete slabe, nedojmljive, nekomunikativne kandidate koji nisu za vaš salon. Jednostavno, znati ćete!


  1. Nepouzdan od početka

Ako je čuvanje djece, prijevoz, radno vrijeme ili što god već izgovor kad dogovarate termin razgovora – to je veliki crveni alarm!

Otkazivanje intervjua za posao u posljednji trenutak uz neku jadnu ispriku, ili kašnjenje na razgovor za posao bez isprike, sve su to znaci za sumnju u njegovu pouzdanost.

Tako će se ponašati i kad se zaposli u vašem salonu.


  1. Loše govore o salonu u kojem trenutno rade

Možda čak imaju i opravdan razlog, ali to je bez obzira na sve krajnje neprofesionalno ponašanje.

Hoće li se isto tako ponašati i u vašem salonu? Pričati vama iza leđa kolegicama ili čak klijentima?!

Želite li to? Nekoga tko vrijeđa kulturu vašeg salona, koju ste gradili godinama.


  1. Govor tijela na razgovoru za posao

Nebitno?! A ne bi baš rekla! Za prvi dojam nam je potrebno 7 sekundi!

Ako je kandidat netko tko gleda u pod, tko se mlitavo rukuje  i pri tome gleda tko zna kamo a ne u oči sugovornika, mumlja dok priča…

Želite li vi da vas tako netko pozdravi kad dođete kod kolegice na neki tretman?

Klijent želi 100% pozornosti od svog terapeuta, ne želi nekoga tko odaje dojam nezainteresiranog.


  1. Slušajte i učite

Postavite na razgovoru pitanja poput – kako  se snašao u nekoj određenoj situaciji u salonu, kako se ponašao prema klijentu u toj situaciji.

Slušajte pažljivo. Odgovori će vam puno toga reći o njemu kao na primjer – koliko je fleksibilna, snalažljiva i samoinicijativna, pa će se s lakoćom uklopiti u vaš tim, ili je to pojedinac s vrlo visokim kriterijima koji zapravo ne voli promjene.


  1. Nedostatak osobnosti i komunikacijskih vještina

Biti dobar terapeut – znači moći izgraditi dobre odnose sa klijentom, i često se čak nositi i sa najintimnijim situacijama.

Ako se kandidatkinja za posao i dalje na razgovoru čini sramežljiva, plašljiva i introvertirana kako će se nositi sa npr. depilacijom bikini zone ili masažom tijela.

Trebali bi biti dobri slušatelji ali isto tako i odavati dojam samouvjerene osobe koja zna dobro komunicirati s vašim klijentima.


  1. Životopis kandidata puno otkriva

Ako netko mijenja često posao u mladoj životnoj dobi može značiti da želi više toga naučiti, steći više vještina, napredovati…

Ali, ako je promjena posla – obrazac ponašanja, ako je to netko tko se teško uklapa u salon, ako je to netko tko možda tehnički nije dorastao poslu, onda dobro razmislite želite li takvog zaposlenika.


  1. Nema interesa

Na početku intervjua pitajte – što znate o našem salonu?

Ako nije pogledala vašu web stranicu, provjerila vaše objave na društvenim mrežama, nema pojma o vašem salonu, niti ima pitanja o tome kako salon funkcionira na dnevnoj bazi, kakva očekivanja vi imate od nje…nego ju jedino interesira visina plaće…takvog zaposlenika ste već imali, ne treba vam još jedan isti, zar ne?!


  1. I za kraj – budite iskreni prema sebi

Biste li zaista željeli raditi s njom? Hoće li ona biti pozitivan dodatak vašem salonu? Hoće li ju vaše klijentice voljeti? Željeti se naručiti ponovno kod nje?

Ili je osjećaj čudan?! Ne čini vam se da će se uklopiti, ili da će uzburkati cijelu ekipu pa ćete imati još većih problema?!


Naravno da nikada ne možete biti sigurni dok god ne počnete s nekim raditi. Ali, ako znate da ste poduzeli sve mjere opreza pri zapošljavanju, uočili ste rane znakove nečijeg stava oko posla, radnoj etici i kulturi ponašanja u kolektivu, tada si nemate što predbaciti.